Bilen KZ2 125cc

KZ2 är en internationell tävlingsklass som körs med 125 cc motorer. Manuellt växlad motor och 4 hjuls broms. Den är 6-växlad med cirka 49 hästkrafter. En KZ2 med förare har en minimum viktgräns på 175 kg. Karten har en topphastighet på cirka 175 km/h och gör 0-100 km/h ca 3,5 sekunder.

Chassi:  Rörram  
Cylinder volym (cc):   125 
Effekt (hk):  49 
Typ:  Reedventil  
Kylning: Vatten           
Förgasare: Slid  
Drivning: Kedja
Växlar:  6 stycken
0 – 100 km/h:   ca 3,5 sek
Fabrikat: Sodikart / TM

KZ 2 125cc

KZ2 Gokart är den vassaste gokartklassen att köras på traditionella kartbanor. En runt 45 hk stark motor och sekventiell växellåda ger extrem prestanda: 0-100 km/h går på under 4 sekunder och toppfarten på de snabbaste banorna är över 170 km/h. Det finns 4 banor  i närområdet Luleå, Piteå, Vuollerim och Haparanda.

I KZ2 får enbart CIK-homologiserade chassin användas. Självklart är det skivbromsar runt om som är ventilerade. Titan får inte användas så därför är de flesta komponenterna gjorda i magnesium eller aluminium. Rörramen är tillverkad i 30 mm rör av Chrome Moly, 2 mm tjockt gods, för att få bästa flexibilitet. För att få till bästa möjliga set up finns det flera olika parametrar att jobba med:

          

  • Hjulvidd fram & bak
  • Caster och cambervinklar
  • Styrutväxling och ackermanvinkeln
  • Stabiliseringsstag fram & bak
  • Olika hårdheter på stabilisteringsstag
  • Markfrigång/chassiehöjd fram & bak
  • Olika hårdheter på bakaxel
  • Fälgar i olika material och med olika offset och bredd
  • Viktfördelning, ändras genom att flytta stol eller eventuella blyvikter
  • Olika hårdheter på stolar

motor        

Motor: (de vanligaste TM, Vortex och IAME )

Motorerna som används är klassade reedmatade 125 cc-motorer. Avgassystemet är klassat för varje motor och förgasaren måste vara en Dellorto 30 mm. Det man testar ut för att få optimala inställningar är förstås förgasarbestyckning men även olika hårdheter på reedblad, olika ställd förtändning och inte minst utväxlingen på motordreven så växlarna stämmer perfekt i alla kurvor.

KZ2 är den snabbaste kartingklassen på traditionella kartbanor. Unikt för klassen är bl.a. att KZ2 har växellåda, stillastående start och höga toppfarter! På en normal bana växlar man i snitt en gång per sekund och snitthastigheten på de snabbaste banorna ligger över 100 km/h. Koppling och växelspak sitter vid ratten och bromsarna sköts enbart via pedal. Bromsfördelningen kan justeras under körning med bromsvågen på karten. En kart är alltid utrustad med display och sensorer så föraren under körning kan ha koll på sina varvtider, vattentemperatur och motorvarvet. En KZ2-kart är otroligt fysiskt ansträngande att köra. Tester som gjorts visar att en förare i KZ2 gör av med nästan lika mycket muskelenergi under ett finalheat som en proffsboxare gör under en hel match.